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Lan, tell us about your cultural experiences! December 2025 Issue

更新日:2025年12月15日

Tieng Viet

We Cooked Vietnamese Dishes Together Again!

On December 3, I held my fourth Vietnamese cooking class in cooperation with the Matsudo International Exchange Association (MIEA). To be honest, I struggle every time with deciding which dishes to feature. While I can cook these dishes at home, I’m not a professional chef. So, teaching the dishes can be a completely different challenge.
Even so, the class is always so well received that it reaches full capacity every time. Participants are warm and understanding, kindly overlooking my mistakes and enjoying the experience together.
The theme of this class was “Let’s Cook Some Vietnamese Dishes You May Have Heard Of.” We made fresh spring rolls, which are already popular in Japan; crispy Vietnamese rice pancakes (banh xeo), which can be a bit tricky to get perfectly crisp; and a coconut milk tapioca dessert (che), a delightful Vietnamese sweet with a pleasantly chewy texture.
It seemed that some participants had made fresh spring rolls before, as everyone was able to wrap them beautifully without tearing the rice paper.

For the coconut milk tapioca dessert, common now even in Japanese supermarkets, several participants said, “I didn’t know it was this easy to make!”
“Banh xeo”, on the other hand, can be challenging. Spreading the batter thinly in the pan while managing the heat is not easy at all. I have to admit that even I have failed at making it at home. This time, most participants quickly picked up the technique, and were able to make “banh xeo” right away, which surprised me. Seeing everyone’s big smiles when they succeeded made me truly happy.
Above all, I feel that the greatest appeal of this cooking class is how it deepens connections among residents through food. Food is such a natural way to bring people together.
In recent years, the number of Vietnamese residents in Matsudo has been increasing, along with the number of Vietnamese-run restaurants have opened, especially around Shinmatsudo Station area. Vietnamese cuisine is highly compatible with Japanese tastes, so I encourage you to give it a try!

また、市民の皆さんと一緒にベトナム料理を作りました!

12月3日に、松戸市国際交流協会(MIEA)主催の第4回ベトナム料理教室を開催しました。実は毎回、どんな料理を取り上げるか決めるまでにかなり悩みます。というのも、私は料理のプロではありませんし、家庭料理として作れるものはあっても、「人に教える」となると話が違うからです。
それでも、毎回、多くの方々にお申込みいただき、満員となるほどの人気です。参加者の皆さんは、私の不器用なところを優しく受け止めながら、いつも楽しく参加してくださいます。
今回のテーマは、「知っているけど、作ってみたいベトナム料理」です。日本でも人気の生春巻き、パリッと焼くのが少し難しいバインセオ(ベトナム風お好み焼き)、そしてもちもちした食感が楽しいココナツミルクタピオカのチェー(ベトナム風ぜんざい)を紹介しました。
生春巻きは、作ったことがある方が多かったようで、皆さんとても手際が良く、ライスペーパーが破れることもなく上手に巻いていました。

また、最近は日本のスーパーでも見かけるようになったココナツミルクタピオカのチェーについては、「こんなに簡単に作れるなんて知らなかった」という声もありました。
一方、バインセオは、生地をフライパンに入れながら広げることや火加減の調整が難しい料理です。実は私自身、自宅で作って失敗したこともあります。しかし今回は、参加者のほとんどがすぐにコツをつかみ、上手に作れていて驚きました。成功したときの皆さんの笑顔を見ていると、こちらまで嬉しくなります。
そして何より、この料理教室の一番の魅力は、料理を通して市民の皆さんと交流が深まることだと感じています。やはり「食」は人と人をつなぐ、大切なコミュニケーションですね。
近年、市内ではベトナム人住民が増えており、新松戸駅周辺を中心に、ベトナム人が経営するベトナム料理店も多く見られるようになりました。ベトナム料理は日本人の味覚にも合うものが多いので、ぜひ気軽に楽しんでみてくださいね。


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文化スポーツ部 国際推進課

千葉県松戸市小根本7番地の8 京葉ガスF松戸第2ビル5階
電話番号:047-710-2725 FAX:047-363-2653

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