「レッツゴー キャム!」Cam, Ikuzo! Come follow Camden’s journey! November 2025
更新日:2025年11月1日
Going to Chiba University’s Tojo Festival

Student-grown vegetable stand at the Tojo Festival
On October 25, I attended the Faculty of Horticulture’s university festival “Tojo-sai,” held at Chiba University’s Matsudo Campus!
This year’s theme was “emergence,” which is a term used that can describe the moment when a butterfly emerges from its chrysalist, and it was very fitting for a festival of students stepping into new challenges! Among the various exhibits, the display of apples and other fruits by the Pomology Lab of Chiba University caught visitors’ attention as one of the signs of the students’ growth. Vegetables such as komatsuna, green onions, and peanuts grown by students were also sold, attracting many visitors from very early in the day who could be seen excited to purchase them. And on the outdoor stage, a live band performance created the lively atmosphere unique to a Japanese university festival.
When I was in high school in the United States, I also had opportunities to present my research results publicly, but those presentations were limited to individual classes. That’s why I’ve always admired the Japanese tradition of school festivals like “bunkasai” or “gakuensai” because of how all students can participate and contribute. During this Tojo Festival, I could feel a strong sense of unity among the students, and seeing that made me wish I could have experienced something like this during my own university days.

Daniel (left) and myself (right) viewing the Faculty of Horiculture facilities
I have actually previously had the opportunity to tour this Faculty of Horticulture with Daniel, a Chiba University student from Panama. There, I saw an environment that truly allows students to experience the kind of “emergence” reflected in this year’s festival theme. From laboratory research and writing papers to cultivating vegetables and mowing to maintain the grounds, both Japanese and international students were sincerely engaged in a wide range of activities.
During the visit, I saw equipment such as the NFT hydroponic cultivation system, which allows plants to grow in nutrient solutions without soil by reproducing natural growing conditions, and the “NAE Terrace” (seedling terrace), a system that enables seedling production while controlling temperature, carbon dioxide, and light levels in the lab. The students at the Faculty of Horticulture are working diligently through trial and error to solve challenges such as preventing vegetable diseases.
Having previously seen the hard work behind the scenes, it was wonderful to witness those efforts "emerge" and take shape at the festival. I could truly feel the students’ growth firsthand, and it made me feel more motivated to try to keep growing myself!
千葉大学の戸定祭に行ってきました!

戸定祭で学生が育てた野菜の販売コーナー
10月25日、千葉大学松戸キャンパスで、園芸学部の学園祭「戸定祭」が行われました!
今年のテーマは「羽化」で、学生たちが新たな挑戦に踏み出す姿が印象的でした。果樹園芸学研究グループによるリンゴなどの果実展示は、学生の成長した証の一つとして来場者の目を引いていました。学生が育てた小松菜やねぎ、落花生などの野菜が販売され、早い時間から多くの来場者が集まり、購入して楽しんでいました。屋外ステージではバンド演奏が行われ、文化祭ならではの活気ある雰囲気を作り出していました。私もアメリカで高校に通っていたころ、「研究の成果」を公の場で発表する機会がありましたが、それは一つのクラスの中だけで行う発表に限られていました。そのため、日本のように学校全体や学部全体の学生が参加できる「文化祭」や「学園祭」という文化に憧れを抱いています。今回の戸定祭では、学生たちの間に一体感があり、その光景を見て「自分も大学時代にこんな経験をしてみたかった」と感じました。

ダニエルさん(左)と園芸学部の施設を見学する私(右)
私は以前、千葉大学の学生であるパナマ出身のダニエルさんの案内でこの園芸学部を見学したことがあります。そこでは、まさに学園祭のテーマである「羽化」という現象を学生に体験させるような環境が広がっていました。実験室での研究、論文執筆、野菜の栽培、草刈りなどの敷地手入れなど、留学生を含む学生が幅広い活動に真剣に取り組んでいました。
施設では、土を使わず培養液を使って自然の生育環境を再現し、植物を育てることができる機械「NFT水耕栽培装置」や、実験室で温度、炭酸ガス、光照射の調整ができ、苗つくりができる機械「苗テラス」を見学しました。学生が試行錯誤しながら、野菜の病気予防などの野菜に関わる課題解決に奮闘している様子でした。
以前見た学生たちの努力が、学園祭で「羽化」のような形になっているのを見られてとても嬉しかったです。学生たちの成長を直接感じ、私も成長していきたいと思った学園祭でした!
松戸市の「国際交流員」 Matsudo City's Coordinators for International Relations


