「レッツゴー キャム!」Cam, Ikuzo! Come follow Camden’s journey! August 2025
更新日:2025年8月1日
Experiencing Japan’s Charm Through Farming
When I first came to Matsudo City, I heard that some Japanese people living in urban areas perceive Matsudo as "inaka" (countryside). It’s true that Matsudo is rich in nature, and in that sense, it may have a countryside-like feel. However, coming from a town in the United States with a population of only 6,000, I found it hard to accept that a city of around 500,000 people could be called “inaka.” After all, even in my hometown (in the state of Maine), I never once considered it to be “countryside.” I lived near the town center, and just a few minutes’ walk brought me to a large supermarket, a McDonald’s, restaurants, and a waterfront area along a wide river. A 10-minute drive would take you to Maine’s state capital. At school, there were also students from the other surrounding towns, so the number of students wasn’t small either.
However, after living in Matsudo City for a few years, I started to feel -- somewhat surprisingly -- that it actually feels more rural than my hometown in some ways. The biggest reason for that is, unlike the area I lived in back home, Matsudo has a lot of farmland.
Feeling drawn to the scenery of these fields, I started participating in farming activities at a local community farm over a year ago.
I had heard that there was a group in Matsudo City that grows leeks (“negi”) as a hobby. When I actually visited their plot, I was amazed by how many different types of vegetables they were growing and how advanced their farming techniques were -- far beyond what I imagined for a hobby. I now look forward to the change of seasons, when new crops are planted. Spring brings cabbage, summer tomatoes, autumn sweet potatoes, and in winter, daikon radishes. No matter the season, farming in Matsudo is rewarding. Preparing for the next season after one ends can be hard work, but it’s during those times that I get a real taste of what a farmer’s life is like.
For example, in February of this year, the field needed to be tilled in preparation for spring. I had heard that fertilizer would be added, so I imagined we would use bags of store-bought fertilizer like we had done up to that point. But when I arrived, a large truck was already parked at the site. In the truck bed was a huge mound of fertilizer piled up like a mountain. To unload and spread it over the entire field, we climbed up the mound and shoveled it down by hand.
I had used a tiller before, but that time, one of our fellow members operated a tractor to plow the field. I was amazed at the difference between soil tilled by a small tiller and that plowed by a tractor. When I stepped onto the freshly tractor-plowed soil, it was so soft it felt as if my foot was being swallowed up by the earth.
The happiest moment for me at the community farm comes at the end of the day’s work -- when we harvest the vegetables we’ve grown and show them to each other. Since everyone grows different vegetables, we often encounter unique varieties we’ve never seen before, like white eggplant, which always brings a fun surprise. I find myself thinking, “I want to try growing that too!” And when someone compliments a vegetable I’ve grown myself, I feel a genuine sense of joy. Whenever I go, I also encounter insects, animals, and birds, so every day working on the plot comes with a feeling of childlike excitement, wondering, “What will I see today?” It feels a bit like going on a little adventure.
Being able to have these experiences with the Tokyo skyline and the Skytree in the background is something truly special -- a unique charm that is hard to find anywhere else. I look forward to continuing this “countryside-like” life here in Matsudo City.
農業で感じた日本の魅力
私が最初に松戸市へ来た時に、都会に住んでいる日本人の中には、松戸市を「田舎」として認識している人もいるという話を聞きました。確かに、松戸市の自然豊かで、その点では田舎らしさもあると思います。しかし、人口6千人の町が故郷である私からすると、約50万人が住んでいる都市を「田舎」と呼ぶのは、あまり腑に落ちませんでした。なぜなら、私の地元(アメリカ メイン州)ですら、まったく田舎だと思っていなかったからです。町の中心に住んでいたため、数分歩けば大きいスーパー、マクドナルド、レストラン、大きい川沿いの水辺があり、車で10分運転したらメイン州の首都まで行くことができ、学校は同じ地域の町々から来ていた生徒もいたので、生徒の人数も少なくはありませんでした。
しかし、松戸市に数年住んでいると、私の故郷よりも田舎だと感じる瞬間が意外にも多くなってきました。その理由は、私が故郷に住んでいた近辺と違って、畑がたくさんあるからです。
畑の風景に魅力を感じた私は、1年以上前から畑の一部を借りて野菜づくりができる、市内のシェア畑で農業の活動をしています。
趣味でネギを育てている農家のグループが松戸市で活動をしているという話を聞き、実際にその畑に行ってみると、幅広い種類の野菜を育てていることや、趣味でやっていると思えないほど本格的な技術を使っていることにとても驚きました。季節の変わり目に、また違う野菜が栽培されるのが楽しみです。春にキャベツ、夏にトマト、秋にサツマイモ、そして冬に大根など、松戸市ならどの時期も農業のやりがいがありますね。季節が終わり、次の時期を迎える準備をするのは大変ですが、それこそ農家の生活を実感することができます。例えば、今年の2月、その畑では春を迎えるため、畑を耕す必要がありました。その時、肥料を施す予定があるという話を聞き、店で買った肥料の袋で施すことを想像していたのですが、実際に畑に着くと大きなトラックが畑に着いていました。トラックの荷台にはまるで山のように肥料がこんもりと積んでありました。肥料を下ろし、畑一面に広げるため、私たちはその肥料の山に登り、ショベルでトラックから肥料を施していました。
耕運機を使って耕していたことはありましたが、その時は仲間がトラクターを操作してくれました。私は、耕運機で耕した土とトラクターで耕した土の違いにとても驚きました。トラクターで耕されたばかりの土を踏んでみると、まるで地面に足を吸われそうになるほど、土が柔らかかったのです。
シェア畑で一番嬉しい瞬間は、やはり一日の作業が終わったあと、最後に自分で育てた野菜を収穫し、そしてそれを仲間たちと見せ合うときです。それぞれが違う野菜を育てているので、白ナスなど、見たことない野菜に出会えることもあり、毎回サプライズがあります。「私もそれを作ってみたい!」という気持ちが湧いてきます。そして、自分で育てた野菜が仲間に褒められると、本当に嬉しい気持ちになります。虫や動物、鳥などとの出会いもあり、畑に行くと「今日は何を見られるかな」と、童心に帰ったように、ちょっとした冒険のような楽しみがあります。
スカイツリーなど東京の景色を背景にしながら、こうした体験ができるのはとても特別なことであり、唯一無二の魅力です。これからも松戸市で、「田舎」のような暮らしを続けていけるのを楽しみにしています。
松戸市の「国際交流員」 Matsudo City's Coordinators for International Relations
